streda 7. marca 2012


Dokovacia stanica pre houseboaty

Houseboaty Praha Smíchov
Na základe pondelkovej konzultácie som spracovala tému dokovacích staníc pre bývanie na vode.


Elektrika
     V každom prístave je možnosť napojenia sa na elektrinu pomocou ,,dokovacích staních,, ktoré majú zväčša podobu stĺpikov do ktorých sa z houseboatu obyvatelia napoja na elektrinu. Za spotrebu pravidelne platia mestu. Ďaľším spôsobom je využitie generátora avšak toto riešenie je využivané hlavne počas plavby na vode a nie v prístave. Aktuálnym riešením je získavanie elektriky zo solárnej energie.
Odpady
Dokovacia stanica - prístav Praha-Smíchov
      Pre prístavisko s houseboatmi je takitsto veľmi dôležité aby bol možný prístup komunikáciou z dôvodov odnášania odpadu a pod. Z týchto dôvodov nevidím význam vo vytvorení ďalšej dokovacej stanice na Vltave, tento problém je relatívne vyriešený a postavením tejto stanice na rieku by len vznikli ďalšie komplikácie.

Preto by som je chcela vytvoriť typ bývania ktorý v Prahe ešte nie je ale má obrovský potenciál. 



Plávajúce domy na Vltave

Zdroj: internetový portál Pražský denník

       V súčasnosti vzrastá záujem o doposiaľ ojedinelé bývanie u nás a to bývanie na vode. Vltava predstavuje obrovskú stavebnú parcelu ktorej cena je nevyčísliteľná. Zatiaľ je obývaná len houseboatmi a botelmi, ktoré nepredstavujú komfort na celoročné bývanie.  
Moje riešenie
        Šlo by o ,,plávajúce domy,, vhodné na celoročný pobyt, ktoré by prispeli aj estetickým dojmom narozdiel od živelného kotvenia houseboatov. V súčasnej dobe vznikajú developerské projekty  v Holešovickom prístave - Prague Marine a na Libeňskom ostrove Prague Dock. Obidva projekty sú pojednávané masovo, pre stovky rodín. Moja predstava je vytvorenie malej komunity domčekov pre rodiny, ktoré vytvárajú akési obytné hniezda na rieke. Chcela by som vytvoriť experimentálnu skupinu domov ktorá by mohla byť prípadne aplikovateľná aj na iné lokality. Ako vzorovú lokalitu som si vybrala miesto už takmer na konci Prahy a to oproti Prahe - Zbraslav, ktorá pôsobí vidieckym dojmom. 
Návrh

Pri hľadaní tvaru som vychádzala z motívu bubliny na vode. Chcela som aby domy boli jedinečné ale aby odpovedali prostrediu v ktorom sú. Dom je tvaru gule o priemere 8 m. V prvom podlaží má podlaha priemer 6 m. Tvar gule bude využitý k zabudovaniu úložných priestorov v časti rozširovania sa gule čím sa ušetrí značná časť priestoru. V poschodí kde sa naopak steny zbiehajú k sebe budú spálne kde výška stropu nie je taká dôležitá. 
Stavebný program
  • Domy pre rodiny s 2 spálňami, kuchyňou, kúpeľňou a spoločným obývacím priestorom. 
  • Veľkosť domu - priemer gule 8m
  • Lokalita - Praha Zbraslav
  • Počet jednotiek - 6 - max 24 obyvateľov






2 komentáre:

  1. PRAGUE DOCK_LIBEŇ! Jaka společenská vrstva by tam měla žít?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vyzera to tak na vyssiu strednu chces sa nastahovat??

    OdpovedaťOdstrániť