pondelok 20. februára 2012

Analýza bývania na vode

Mesto Maasbommel, Holandsko



Život na vode

         Väčšina ľudí žijúca v blizkosti vody je ohrozovaná povodňami a dvíhajúcou sa    hladinou vody. Holandsko je krajinou, v ktorej život pri vode je v niektorćh oblastiach nevyhnutný a práve tu našli riešenie v podobe plávajúcich domov. Tieto domy sa dvíhajú zároveň s hladinou rieky a tým sa zabraňuje možnému zatopeniu obydlia. S brehom sú priamo prepojené lávkou. 
          










        K tomuto riešeniu sa dospelo po ničivých povodniach v meste Maasbommel z roku 1993 a 1995. Bolo potrebné zabrániť opakujúcej sa katastrofe a preto Peter    Minnema ako vedúci projektu postavil 36 obojživelných a 14 plávajucich domov. Dizajn je jednotný s oblími strechami a rozlíšené sú len farebne. Sú schopné sa dvihnúť s      hladinou vody až o 5,5m. Toto riešenie môže byť vzorom aj ostaným ohrozeným          územiam, kde namiesto evakuácie obyvatelia môžu ostať v svojich domoch a prečkať povodeň. Mesto zároveň získalo aj záujem verejnosti. Pravidelne ho navštevujú novinári, architekti ale aj široká verejnosť.  
          Tento projekt dokazuje obrovský potenciál bývania na vode nie len z hľadiska rekreácie ale aj bezpečnosti. Pražské ostrovy sú tiež ohrozované povodňami ako to bolo aj v roku 2002 keď hladina Vltavy dosiala svoje maximum. 
Povodeň Maasbommel
Povodeň Praha v roku 2002

Zdroje: www.tyglobalist.org
            http://www.worldarchitecturenews.com
            google gallery




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára